Valkommen till Skrivihop! Nytt 2003-09-05 08:44 - Skrivihop.nu finns inte mer.
26328 medlemmar. Vi kämpade mot särskrivningar. Bara.
Skrivihopmeny
· Nyheter
· Vad vi ville
· Särskrivning?

· Exempel
· Helvetet
· Ursprung
· Knepiga fall
· Gestalttext?
· Bildexempel

· Krönikor
· Gästbok

· Svarta listan
· Vita listan
· Vanliga frågor
· Litteratur

· Länkar

Propaganda
· Klisterlappar
· Tröjor

· Datorjox
· Pressklipp
· Citat
· Statistik

Medlemmar
· Medlemslista
· Sök medlem

Kontakt / Press
· Kontakta oss
· Staben
· Utgivare

Datorkraft
Detta projekt tillbringades dig av helgo.net.

1804241 besök.Ursprung
Varför skriver man isär?
El manifesto Finns det någon förklaring till att man skriver isär? Här ska vi försöka redovisa de flesta teorier om särskrivandets ursprung.

Anglicism
"Alla andra" språk skriver isär. Däribland engelskan, vilken har en betydande påverkan på vårt språk. Detta är den vanligaste, och kanske troligaste, förklaringen. Men det är inte hela sanningen.

Rättstavningskontroll
Folk tenderar att i stort lita för mycket på rättstavningen i ex. Word. Den hittar inga fel i "skum tomte", medan den troligen gnäller över "skumtomte". Hit hör också mobiltelefoners sk. autotextfunktion.

Bindestreck
När vi lär oss läsa i skolan, är det vanligt att man skriver "sol-ros" istället för "solros". Kan detta verkligen vara en orsak till särskriveri?

Dysihopiker
Finns det folk som inte "ser" när ord bör sitta ihop?

Demokrati
En ny teori är att vi inte särskriver mer idag - det bara märks mer. Idag är vi fler som når ut med våra texter, affischer och webbsidor än för 50 år sedan. Detta är givetvis något positivt, fast med en liten oönskad bieffekt.

Ologiska regler
En del, väldigt få, ord är ologiska: "Gröna Lund-båten", "sista minuten-pris". Detta innebär att man måste veta hur det ska skrivas, att man inte kan "se" hur det ska skrivas. Se knepiga fall.

Se också Maria Ibséns utmärkta krönika på Avigsidan!Läs manifest | kontakta oss Jag har sex drömmar varje natt. Brasklapp och ansvarig utgivare.