Valkommen till 
Skrivihop! 2001.09.05 - 2003.09.05
Vi kämpade mot särskrivningar. Bara.

PRESSMEDDELANDE

5 SEPTEMBER 2003, kl 00.37, SKELLEFTEÅ

SKRIVIHOP LÄGGER AV
"Vi trodde att man kunde kämpa mot särskrivningar. Bara. Det kunde man inte." Så inleder Skrivihop.nu sin motivering till det dramatiska beslutet att lägga ner organisationen. På tre år växte organisationen med i snitt en ny medlem per timme, dygnet runt, sju dagar i veckan. Drygt 26.000 ihopskrivande medlemmar står nu utan kamporganisation.

"Vår avsikt var aldrig att bli ett vardagsrum för självupphöjande besserwissrar som vill bevara eller helst backa språket, vår avsikt var att lobba för att särskrivningar inte heller i fortsättningen ska tolereras i samhället. Inget annat." säger Enar Nordvik, Skellefteå, en av nätverkets grundare.

Särskrivningar, att skriva isär sammansatta ord ("lat hund" istället för "lathund") är ett fenomen som blivit allt synligare, och effekten är ofta både komisk och vilseledande. Skrivihop.nu grundades för tre år sedan och fick snabbt ett medialt genomslag av sällan skådat slag. Intervjuer i P1 och tidningen Metro banade väg och snart syntes gruppens små ilskna klisterlappar överallt där särskrivning förekom.
Skrivihop.nu växte på tre år om många av våra riksdagspartier i antal, intervjuades i så gott som samtliga riksmedia (DN, Sydsvenskan, Metro, Dagen, Flashback, P1, P3, P4), utsågs av Internetworld till en av Sveriges bästa sajter 2003 (strax före Kent) och blev länkade till av Sveriges riksdag. Medlemmarna var augustprisvinnare, VM-sprintrar, hela kulturedaktioner, robinsondeltagare, riksdagsledamöter och "andra helt vanliga människor". Stora sockerbolag och mässhallar har ändrat på sig och "skrivihop.nu" har blivit en uppmaning över hela Sverige.
Skrivihop har alltid haft en inriktning mot professionella kommunikatörer - de som borde veta bättre - och inte sparkat neråt mot lokala pizzerior eller radannonser. Stora företag som Procordia, Kraft Sverige och Findus sover nog bättre nu, men det har de inte anledning till. Kampen fortsätter, nu är särskrivningar på allas läppar och allas ansvar.
Skrivihop avslutar sin motivering med att påpeka att detta "inte betyder att särskrivningar upphört att vara ett onödigt otyg. Men vi är less på språkpoliserna, och på en punkt fick våra många belackare rätt: det finns faktiskt viktigare saker här i livet."


För mer information:
Enar Nordvik, en av skrivihops grundare.
skrivsomnivill@folket.nu
0910-58 53 73 (jobb), 0910-13520 (hem)

Några citat från kampen:
"Med er inställning vill inte vi bli förknippade med er. Med anledning av detta och er inställning till svenska språket, som framgår ur brevet nedan, vill undertecknad härmed bli struken ur er medlemslista. Det vore skrämmande om mitt namn förknippas med sådana föreningar som er."
-- Björn Söder, Sverigedemokraterna

"Personligen håller jag med dig! Jag har skickat din fråga vidare till den ansvariga för våra egna varumärken och bett henne ta upp den."
Ann-Sofi Hansson, Koncernstab Information, Kooperativa Förbundet

"...snart större än Folkpartiet."
-- Norra Västerbotten (lib)

"Nu ska Sverige omvändas!"
-- Dagen

"...språkvårdargrupp med militant framtoning..."
-- Språket, Sveriges radio P1