Dagligen möter vi felaktiga särskrivningar i annonser, på affischer, i butiker av alla slag, i filmundertexter, i epost och framför allt på nätet.
Vad är då särskrivning? Jo, att dela upp sammansatta ord. "Skum tomte" istället för "skumtomte". Läs fler roliga exempel här!
Troligtvis är kollisionen mellan det svenska och det engelska språket den största boven i dramat. I engelskan är det nämligen ovanligt att ord skrivs samman, men då är också språket uppbyggt på ett sådant sätt att det ska fungera utan sammansättning av orden. Det gör det inte i svenskan. Där får meningar och ord ofta helt annan innebörd än vad som ursprungligen var tänkt.
|
Svenskan är rik på nyanser som försvinner om
man börjar skriva isär alla ord; en 'stor man' är inte
alltid en 'storman' och alla 'små kakor' är inte
'småkakor'. Varje butiks ägare är en butiksägare, men "denna butiks ägare är en butiksägare som heter Rolf".
Alla blå bär är blå bär - även blåbär - men det är bara blåbär som är blåbär.
|
Exempel:
Om det inne på en restaurangvägg sitter en skylt med texten "Rök fritt!", så betyder det att du får röka hur mycket du vill där. Om det i stället står "Rökfritt" betyder det att du inte alls får röka där.
Om en butik har hängt upp fina skyltar med texten "SLUT REA" i sina skyltfönster, så betyder det att det inte är någon större idé att gå in dit eftersom realisationen är över. Hade det i stället stått "SLUTREA" så kunde det däremot ha lönat sig att handla där.
Om du i en kontaktannons läser om en "kort hårig sjuk sköterska" bör du låta bli att svara om du inte föredrar sköterskor som är korta, lurviga och sjuka. En korthårig sjuksköterska är förmodligen mer attraktiv i de flestas ögon.
Är det då bara risken för missförstånd som är så farligt med särskrivningar? Nej, för personer med god läsvana bryts kända bokstavsmönster ned och läshastigheten minskas drastiskt. Ytterst irriterande. Att man dessutom framstår som obildad när man särskriver borde få de flesta att fundera över huruvida det är något man vill fortsätta göra.
Hur ska man då kunna veta om orden är sammansatta eller inte?
Här skulle man kunna rabbla upp en massa grammatiskt mumbojumbo som Svensson inte förstår, men det finns faktiskt en väldigt enkel regel som fungerar alldeles utmärkt:
Om det uttalas som ett sammansatt ord skall det också skrivas som ett sammansatt ord!
Jätteenkelt!
Vårt manifest